PENGUNA / PENGENDALI BERDAFTAR PUSAT SEMBELIHAN
Aktiviti penyembelihan ternakan adalah dikawal melalui Kaedah-kaedah
Binatang (Kawalan Penyembelihan) 2009 di bawah Subkaedah 5, Larangan
Penyembelihan, yang menyebut:
- “(1) Kecuali sebagaimana yang diperuntukkan dalam
Kaedahkaedah ini, tiada seorang pun boleh menyembelih atau menyebabkan
disembelih apa-apa binatang kecuali di rumah penyembelihan diluluskan atau
rumah penyembelihan dilesenkan.”
“(2) Mana-mana orang
yang menyembelih atau menyebabkan disembelih apa-apa binatang atau menggunakan
apa-apa perkhidmatan di mana-mana rumah penyembelihan diluluskan atau rumah
penyembelihan dilesenkan hendaklah menjadi pengguna berdaftar rumah
penyembelihan diluluskan atau rumah penyembelihan dilesenkan itu, mengikut
mana-mana yang berkenaan.
“(3) Tiada seorang
pun boleh menjual, mempamerkan untuk dijual atau memiliki apa-apa karkas
apa-apa binatang yang tidak disembelih di rumah penyembelihan diluluskan atau
rumah penyembelihan dilesenkan
Kaedah ini jelas menyatakan bahawa sebarang aktiviti penyembelihan ternakan hendaklah dijalankan di rumah sembelih yang dilulus dan dilesenkan.
SYARAT- SYARAT PENDAFTARAN DAN PERATURAN PENGGUNA ABATOIR / PUSAT SEMBELIHAN
- Pemohon perlu membuat permohonan dengan mengisi dan melengkapkan BORANG PERMOHONAN PENDAFTARAN PENGGUNA BERDAFTAR RUMAH SEMBELIH ( BORANG 3 - P.U.(A) 213 )
- Pengguna hendaklah mengemukakan
salinan Sijil Perakuan Pendaftaran Perniagaan dan salinan Kad Pengenalan dan memohon secara
dalam talian di http://sihat.dvs.gov.my
- Pendaftaran pengguna tidak boleh dipindah milik.
- Tempoh sah laku pendaftaran adalah setahun sekali pada tahun semasa.
SYARAT-SYARAT KHAS PENGGUNA ABATOIR / PUSAT
SEMBELIHAN
- Sekiranya pihak pengurusan abatoir tidak dapat menyediakan khidmat penyembelih atas sebab yang tidak dapat dielakkan, penyembelih yang disediakan oleh pengguna berdaftar wajib mempunyai Sijil Penyembelihan Halal yang masih sah laku dan dikeluarkan oleh Jabatan Agama Islam Negeri.
- Sekiranya kakitangan abatoir tidak mencukupi dalam pengendalian, penyembelihan dan pemprosesan karkas/daging, pengguna berdaftar adalah dibenarkan menyediakan pekerja tambahan dengan syarat semua pekerja seliaan Pengguna abatoir yang terlibat dengan proses penyembelihan dan pemprosesan karkas/ daging adalah diwajibkan mendapat Suntikan Pelalian Tifoid.
PERATURAN SEBAGAI PENGGUNA ABATOIR / PUSAT SEMBELIHAN
1) Ternakan yang dibawa masuk ke abatoir adalah sihat dan bebas dari penyakit berjangkit serta dianggap sesuai untuk disembelih/ dipotong.
2) Ternakan yang dibawa masuk ke Pusat Sembelihan perlu bertanda pengenalan binatang/ tag dan diiringi dengan dokumen dokumen berikut:
- Sijil Kesihatan Veterinar; dan
- Permit pindah ternakan antara Daerah/Jajahan atau surat kebenaran pindah ternakan antara Negerinegeri; atau
- Permit Import yang dikeluarkan oleh MAQIS (bagi ternakan import).
3) Pihak pengurusan abatoir berhak menolak kemasukan ternakan yang tidak bertanda pengenalan binatang/tag dan tidak diiringi dengan dokumen seperti diperenggan 2.
4) Mematuhi waktu kemasukan ternakan
iaitu antara 8.00 pagi sehingga 5.00 petang. Ternakan hendaklah dibawa masuk
sekurang kurangnya 8 jam sebelum disembelih / dipotong dan tidak boleh
disimpan melebihi 48 jam.
5) Sekiranya ternakan telah disimpan
melebihi 48 jam di kandang/ kurungan, pengurus Pusat Sembelihan berhak dengan
mengikut budi bicara menyembelih ternakan tersebut.
6) Ternakan yang disimpan di dalam
kandang / kurungan adalah dibawah tanggungjawab pengguna. abatoir tidak
bertanggungjawab terhadap sebarang kematian, kemalangan, kecurian atau
kehilangan sekiranya berlaku. Makanan ternakan juga perlu disediakan oleh
pengguna sekiranya disimpan melebihi 8 jam sebelum disembelih.
7) Pengguna Berdaftar tidak dibenarkan
untuk menggunakan kandang ternakan bagi tujuan belaan.
Ternakan yang dibawa masuk ke abatoir
tidak boleh dibawa keluar kecuali dengan alasanalasan yang munasabah dan
mendapat persetujuan bertulis daripada Pengurus Pusat Sembelihan
8) Pengguna bertanggungjawab menurunkan
ternakan ke dalam kandang/ kurungan dan mengendalikan penurunan tersebut dengan
cara yang sesuai, tidak membahayakan pekerja dan kakitangan abatoir serta
mematuhi kebajikan haiwan.
9) Ternakan yang mati semasa di dalam
kandang / kurungan adalah dibawah tanggungjawab pengguna dan dilarang dibawa
keluar daripada abatoir kecuali dengan kebenaran Pengurus Pusat Sembelihan.
Segala kos pelupusan adalah di bawah tanggungjawab pengguna
10) Pengguna atau agennya tidak dibenar/dilarang
memasuki dewan penyembelihan/pemotongan kecuali dengan kebenaran pihak
pengurusan abatoir.
11) Sekiranya terdapat sebarang kerosakan
dan kehilangan harta benda abatoir (kerajaan) yang disebabkan oleh
kecuaian/kesalahan pengguna semasa digunakan, kos pembaikan dan ganti rugi
perlu dibuat oleh pengguna dan pihak pengurusan abatoir berhak untuk
membatalkan pendaftaran jika terbukti kesalahan adalah daripada kelalaian
pengguna itu sendiri.
12) Pengguna abatoir bertanggungjawab
menjaga kebersihan kandang dan dewan sembelihan serta tidak meninggalkan
sisa-sisa karkas (seperti kulit, perut, lemak, usus dll)
13) Pengguna abatoir tidak dibenarkan
membawa makanan dan minuman ke dalam dewan sembelihan.
14) Tidak dibenarkan merokok di mana-mana kawasan premis.
15) Pengguna abatoir wajib mematuhi etika
pakaian semasa proses penyembelihan.(Seperti PPE/Gumboots dll)
16) Pengguna abatoir mesti menandatangani
borang akuan penerimaan karkas dan organ sebelum keluar dari abatoir.
17) Mana-mana karkas, daging dan hasilan
ternakan yang disembelih/diproses di luar abatoir adalah tidak dibenarkan
dibawa masuk dan disimpan di abatoir.
18) Adalah menjadi tanggungjawab pengguna abatoir
atau agennya atau orang ramai supaya tidak merakam atau memuatnaik gambar atau video dan
‘memviral’ ternakan semasa proses penyembelihan dan pemprosesan
karkas/ daging kerana bimbang menimbulkan salah faham serta tanggapan
negatif di kalangan masyarakat.
19) Pengguna abatoir atau agennya atau kakitangannya wajib membayar fi sembelihan dan lain-lain bayaran perkhidmatan yang digunakan.
20) Kenderaan bagi mengangkut
karkas/daging keluar dari abatoir hendaklah tertutup, bersih, karkas hendaklah
digantung atau diletakan alas atau diletakkan dalam bekas yang bersih.
21) Pihak pengurusan abatoir berhak
melupuskan daripada mana-mana bahagian karkas yang difikirkan tidak sesuai
untuk dimakan dan berhak mengambil sampel daripada manamana bahagian karkas
untuk ujian Makmal tanpa perlu dimaklumkan terlebih dahulu kepada pengguna atau
agennya.
22) Pengguna abatoir atau agennya atau
kakitangannya hendaklah mematuhi semua syarat-syarat dan peraturan yang
ditetapkan dan mematuhi Akta Binatang 1953 Kaedah-Kaedah Binatang (Kawalan
Penyembelihan) 2009 serta peraturan oleh pihak Pengurusan Abatoir yang
berkuatkuasa dari semasa ke semasa.
23) Penggguna abatoir atau agennya atau kakitangannya diwajibkan membuat permohonan sekurang-kurangnya 7 (Tujuh) hari sebelum hari perayaan bagi tujuan sembelihan sempena hari perayaan. (cth: Hari Raya Korban/Hari Raya Puasa). Sekiranya pihak pengguna berdaftar gagal mengemukakan permohonan tersebut dalam tempoh yang ditetapkan, Pihak Pengurusan Abatoir berhak dengan mengikut budi bicaranya menolak kemasukan ternakan tersebut.
No comments:
Post a Comment