FAKTA TENTANG TELUR
- Ayam betina yang diternak untuk tujuan penghasilan telur, tidak pernah dikelaminkan dengan ayam jantan seperti proses penghasilan telur bagi tujuan penetasan anak ayam. Seekor ayam menghabiskan kira-kira 110 gram makanan sehari. Bagaimanapun, telur pertama yang dihasilkan setiap ayam ketika berusia 17 minggu tidak mempunyai nilai pasaran kerana beratnya tidak mencapai 40 gram.
- Setiap telur ayam mempunyai tempoh hayat 21 hari jika disimpan pada suhu bilik sebelum telur merahnya pecah dan membusuk pada hari ke 28. Hayat telur meningkat tiga kali ganda jika disimpan dalam peti sejuk.
- Bagi telur yang tersimpan lama dan tidak diketahui tarikhnya, pengguna dinasihat memecahkan terlebih dulu telur itu dalam piring, jika telur merahnya belum pecah, ia masih boleh dimakan.
- Telur juga boleh dikenal pasti sama ada masih baik atau sudah rosak secara dimasukkan ke dalam bekas berisi air. Telur yang rosak akan terapung kerana poket udara yang terbentuk dan membesar di dalamnya.
- Seekor ayam telur di ladang mampu menghasilkan sehingga 280 telur sepanjang tempoh dua tahun hidup dalam reban. Selepas itu, ia akan dijual sebagai ayam tua kerana pada umur itu, ayam sudah melepasi tahap penghasilan telur yang baik apabila gagal menepati prinsip empat hari tiga telur walaupun kuat makan tetapi kurang bertelur.
- Setiap ayam mengambil masa 21 hingga 22 jam untuk menghasilkan sebiji telur dalam badannya sebelum dikeluarkan. Selepas berehat sekejap, proses penghasilan telur dalam badan itu berulang semula.
- Keadaan itu menyebabkan ayam terbabit hanya makan dan menghasilkan telur sepanjang masa kerana tiada aktiviti yang dilakukan dalam kotak kurungan dalam reban. Berikutan keupayaan ayam makan kira-kira 110 gram dedak sehari, ia juga membuang 100 gram najis untuk tempoh sama
AMALAN PERLADANGAN YANG BAIK (GMP)
Cara mengenal pasti jantina dari telur, anak baru menetas
dan sebulan keatas
Telur yang berbentuk bujur berkemungkinan besar anak ayam jantan manakala berbentuk bulat pula anak ayam betina
Pada usia 3-4 minggu, kita dapat melihat perbezaan anak ayam jantan dan anak ayam betina berdasarkan ukuran tubuhnya. Anak ayam jantan biasanya memiliki tubuh dan kepala yang lebih besar, sedangkan ayam betina tampak lebih kecil.
Anak ayam memiliki bulu tipis dan kecil sehinggalah sampai berusia lebih dari 6 minggu. Anak ayam jantan memiliki kepala berwarna terang, sedangkan betina biasanya berwarna coklat tua.
Bagi balung anak ayam jantan akan kelihatan berbanding dengan betina
Anak ayam jantan mempunyai Lubang telinga kelihatan jelas tidak tertutup oleh bulu,
Anak ayam betina pula mempunyai lubang telinga yang tidak jelas kelihatan dan tertutup banyak bulu maka
Rentangkan sayap hingga sayap anak ayam tersebut
Anak ayam jantan memiliki sayap yang sama panjang, sedangkan anak ayam betina memiliki dua sayap dengan panjang yang berbeza.
Untuk mengetahui jenis kelamin anak ayam jantan atau betina adalah dengan memeriksa lubang kloaka/anus dengan menggunakan jari kepada anak ayam yang berumur 1-5 hari. Jika anak ayam jantan dapat di lihat memiliki tonjolan yang lebih besar dan lebih bulat ( seakan-akan tonjolan jerawat)
Manakala anak ayam betina akan memiliki tonjolan yang terlihat rata.
1. Mempunyai tulang belakang yang rata.
2. Mempunyai balung yang besar.
3. Mempunyai dubur yang luas.
- Punggungnya lebar iaitu jarak cm (3 jari) dan jarak antara tulang punggung dengan tulang dada ialah 7.5 cm (4 jari)
- Dinding reban terbuka, dibuat dari dawai punai atau jaring.
- Reban ditutup keseluruhannya sepanjang masa.
- “Curtain” dibuka apabila perlu.
- Persekitaran (suhu, kelembapan dan peredaran udara) di dalam reban dikawal.
- Udara masuk dan keluar dikawal menggunakan kipas.
- Dua kaedah kawalan persekitaran “evaporative cooling system” dan “tunnel ventilation” boleh digunakan.
- Setingkat atau dua tingkat.
Lokasi Ladang
Pemilihan lokasi ladang adalah sangat penting. Ciri-ciri penting dalam
pemilihan tapak ladang adalah
- Kawasan hendaklah jauh dari kawasan perbandaran dan perumahan
- Mempunyai kemudahan perhubungan yang baik dan boleh beroperasi sepanjang masa
- Jauh daripada lain-lain ladang
- Kawasan datar dengan sistem saliran air yang baik
- Kawasan yang mempunyai peredaran udara yang baik
- Pagar kawasan reban bagi mengelakkan kemasukkan haiwan liar (anjing, musang dan ular)
Binaan Reban
- Reban yang dibina hendaklah yang dapat menyediakan persekitaran yang memberi keselesaan kepada ayam dan pekerja serta kos yang ekonomik.
- Bahan yang digunakan hendaklah bermutu , supaya kos penyenggaraan kurang , tahan , mudah dicuci dan tidak menyerap haba.
- Rekabentuk reban memudahkan peredaran udara yang bersih yang sempurna didalam reban
- Rekabentuk reban juga hendaklah dapat membantu kecekapan pekerja melaksanakan tugas-tugas penjagaan ayam dan pembersihan sisa ladang
- Saiz reban yang optimum adalah 40-48 kaki lebar, tinggi 7 kaki dan panjang 400-500 kaki
- Contoh saiz reban 12 X120 meter (40 x400 kaki)
- Orientasi memanjang sebaiknya mengarah timur ke barat utuk mengurangkan kesan langsung pancaran matahari keatas ayam
- Jarak antara reban sekurang-kurang sama lebar dengan reban bersebelahan
- Tiada pokok / bangunan menghalang peredaran udara bersih
- Kemudahan rumah tempat rehat pekerjaa jaraknya dari reban sekurang-kurangnya 15 meter dari reban
- Sistem sangkar ayam berlapis merupakan sistem penternakan intensif dan amat sesuai untuk ternakan ayam petelur. Reka bentuk sistem sangkar ini diperbuat daripada dawai Galvanis dan bertingkat, memudahkan pengumpulan hasil telur
- Makanan permulaan (Starter) 1 hari- 8 minggu
- Makanan ayam pembesar (Grower)8 minggu-18 minggu
- Makanan ayam penelur (Layer)18 minggu- tamat
Tujuan elak pematukan sesama sendiri dan pembaziran makanan
- Potong ketika umur 6-9 hari atau 10-12 minggu
- Potong lebih kurang 4.5 mm dari lubang hidung
- Muncung bawah lebih panjang dari muncung atas
- Sekiranya berlaku pendarahan kelar dengan besi panas
- Alat pemanas dipasang 24 jam supaya anak ayam mendapat kepanasan yang cukup.
- Makanan anak ayam permulaan (Poultry Starter) diberikan secara ad-libitum (bebas)
- Jumlah makanan dan bilangan kematian ternakan dicatat
- Berikan cahaya 24 jam sehari kepada anak ayam dari umur sehari termasuklah penggunaan cahaya tiruan setelah itu dikekalkan pemberian cahaya 12 jam
- ( Cahaya asli) sehingga berumur 16 minggu
- Setelah itu tingkatkan pemberian cahaya ½ jam setiap minggu sehingga pemberian cahaya sebanyak 17 jam ketika umur 26 minggu.Kekalkan pemberian cahaya sehingga tamat pengeluaran
- Pemindahan ayam dara kesangkar penelur dilakukan sebelum 10 hari sebelum pengeluaran telur
- Isi ayam penelur kedalam sangkar penelur mengikut muatan sangkar
- Makanan pembesar (Poultry Grower) diberi secara berperingkat-peringkat.
- Bekas makanan dan minuman ditukar kepada bentuk gantung dan diselaraskan mengikut ketinggian ternakan
- Ayam dara boleh dipindahkan ke sangkar bateri apabila paras pengeluaran telur telah mencapai 5%. Cahaya ditambahkan berperingkat-peringkat apabila pengeluaran mencapai 5%
- Ayam mula bertelur antara 18-20 minggu
- Dikutip sekurangnya 2 kali sehari
- 8.00pg –2.00 petang selepas pukul 3.00petang kurang telur
- 1 ekor ayam telur memakan 110 grm layer mendapat sebiji telur
- sepanjang hayat ayam telur mengeluarkan 180-200 biji
Proses Penjagaan Ayam Penelur.
Ayam yang sedia untuk bertelur berumur 4 bulan. sekiranya ianya dijaga dengan rapi. ayam penelur mula bertelur dari umur 4 bulan sehingga 18 bulan. penjagaan ayam penelur hendaklah keadaan yang bersih dan sangkar yang selesa. bekas minuman diberi melalui Nipple Drinker. ini boleh mengelakkan daripada pencemaran bakteria. pemberian makanan yang terpilih hendaklah dilakukan dengan betul. ayam penelur boleh menghasilkan sebiji telur dalam masa 24 jam. sekiranya memilih baka luar negara, ayam penelur boleh mengahasilkan 2 biji telur. tetapi kos untuk anak ayam penelur dari luar negara meningkat 2 kali ganda dari baka ayam tempatan.. Telur yang dihasilkan untuk sebulan pertama adalah gred C dan gred telur akan meningkat ke gred A apabila melepasi 8 bulan penjagaan dari awal sehingga ianya dikira pencen. Targed permulaan yang dibuat sebanyak 3000 biji sehari. ini bersamaan 100 papan.
- Pengutipan telur Ayam biasanya
- Pengutipan telur adalah disyorkan sebanyak 3 kali sehari iaitu pada jam 10.00 pagi, 2.00 petang dan 5.00 petang. bertelur pada waktu siang. Kebanyakkan ayam akan bertelur di antara jam 10.00 pagi hingga jam 2.00 petang pada kadar yang tinggi sekali sebelum waktu tengah hari
- Terletak tidak kurang 30 kaki dari ladang
- Bahagian berhampiraan ladang berdinding rapat
- Dicuci setiap hari selepas waktu bekerja
- Telur yang retak atau pecah
- Saiz telur terlalu besar atau kecil
- Telur yang sangat kotor Telur boleh digredkan melalui penggunaan alat pengredan telur automatik ataupun melalui pemerhatian berdasarkan saiz telur-telur oleh ladang-ladang kecil.
Harga telur Ayam Di Malaysia telur ayam dipasarkan berdasarkan sen sebiji mengikut gred. telur dikelaskan kepada beberapa gred berasaskan berat. Gred-gred tersebut adalah gred AA , A , B , C , D , E dan F. Harga telur ayam juga turun-naik
Gred A=64 gram
B=57-63 gram
C=50-56 gram
D=42-49 gram
E= Bawah 42 gram
Piawai Antarabangsa
AA-70 grm
A -64 grm
B -59 grm
C -54 grm
D -49 grm
- Suhu yang rendah, iaitu 4.4°C
- Kelembapan bandingan di antara 80% - 85%.
- Telur yang bersih
- Jangka masa penyimpanan telur hendaklah pendek
- Sekiranya tiada kemudahan penyimpanan disyorkan telur itu dijual secepat mungkin. seharusnya tidak melebihi 3 hari jika disimpan pada suhu bilik.
Lazimnya
seekor ayan penelur mampu menghasilkan sehingga 280 telur sepanjang tempoh dua
tahun hidupnya dalam reban. Selepas itu ayam tersebut sudah kurang produktif
dan ia akan dijual sebagai ayam tua atau Ayam Pencen . Ayam
pencen disembelih dan dijual secara pukal..
Ayam
yang tidak lagi produktif disebabkan umur ayam penelur itu biasanya sudah melepasi
tahap penghasilan telur yang baik apabila gagal menepati prinsip 4 hari / 3
telur walaupun kuat makan tetapi kurang bertelur.
Pengurusan Penyakit
Penyakit akan mengurangkan produktiviti ladang. Kos operasi akan
meningkat akibat dari penggunaan ubat rawatan , kematian , terjejas pertumbuhan
dan kehilangan kualiti selepas diproses. Langkah-langkah kawalan penyakit
seperti biosekuriti dan pelalian hendaklah diambil. Penggunaan ubatan untuk
rawatan perlu mematuhi spesifikasi yang telah ditetapkan.
- Penggunaan ubatan didalam rawatan apabila perlu hendaklah mematuhi peraturan untuk mempastikan tiada residu ubat didalam telur atau mempastikan tidak meenggunakan ubat terlarang.
- Penggunaan ubat dengan betul juga dapat mengelakan pembentukan kekebalan terhadap ubat oleh kuman.
Kawalan Penyakit
- Memantau status penyakit di ladang secara berjadual. Menyimpan rekod pemantauan penyakit dengan lengkap, teratur dan kemaskini.
- Mempastikan ladang bebas dari penyakit Newcastle, penyakit zoonotic (Highly Pathogenic Avian Influenza dan Vancomycin Resistant Enterococci dan penyakit bawaan makanan (Salmonellosis, E.coli 157, Campylobacter, Lysteria)
- Mengambil tindakan kawalan yang segera apabila dikesan berlaku penyakit di dalam ladang.
- Bilik penyimpanan makanan perlulah disediakan bagi memudahkan penyimpanan stok makanan dengan selamat
- Kalis burung (ditutup/ dipasang jarring)
- Kalis tikus ( Tertutup/ Adakan program kawalan)
- Suhu kurang dari 28°C dan bersih
- Stor peralatan perlulah disediakan bagi menyimpan segala peralatan ladang dengan teratur
- Bilik penyimpanan ubat ubatan mestilah berasingan dengan bilik penyimpanan bahan kimia
- Pemantauan infestasi lalat menggunakan Scunder Fly grill mesti tidak lebih dari tahap 10 ekor.
- Rekod ubat ( eg Snip, Neporex, Norvatis)
- Stor tinja kering dan bersih
Kawalan bau
- Tahap bau terkawal supaya tidak mengganggu persekitaran
Kawalan habuk
- Tiada pencemaran
Kawalan bunyi
- Tahap bunyi dari aktiviti perladangan yang dijalankan adalah minima
Pelupusan ayam
- Dilupuskan segera secara sistematik samaada deep-pit, ditaanam, bakar (insenerator) atau kompos
Pengurusan Sisa-Sisa Ladang
Sisa ladang ayam daging termasuklah sampah-sarap , ayam yang telah mati , tahi ayam. Jika sisa-sisa ini tidak diselenggara dengan baik sisa ini boleh menjadi tempat pembiakan lalat, selain itu juga akan menarik minat pemangsa datang ke ladang dan membawa bersama penyakit. Jika ianya tidak dilupuskan dengan sistematik dan sempurna ianya boleh menyebabkan masalah gangguan bau kepada masyarakat persekitaran dan kejadian penyakit kepada ayam-ayam peliharaan.
Kemudahan Pekerja
- Kemudahan perumahan pekerja dan kemudahan untuk pekerja berehat dan mengambil makan/minum disediakan pada jarak sekurang-kurangnya 15 meter dari reban.
- Menyediakan kemudahan tandas yang sempurna di kawasan perumahan pekerja dan juga di dalam ladang
- Menyediakan pakaian dan keselamatan bagi pekerja yang bekerja di tempat yang berisiko kemalangan atau jangkitan yang tinggi
Pengangkutan
Mengurangkan tekanan haba dan stress semasa pengangkutan anak ayam adalah penting. Anak ayam yang terdedah kepada stress mungkin akan mengalam kadar kematian yang tinggi, terjejas pertumbuhan , terjejas ketahanan badan dan memudahkan terkena penyakit. Penghantaran anak-anak ayam kepada pembeli hendakalah menggunakan kenderaan yang dilengkapi dengan sistem ventilasi yang baik.
Bagi pengangkutan telur pula mesti diangkut berhati-hati bagi mengelakan telur-telur pecah. Penggunaan sistem dan dulang telur yang baik adalah penting untuk mengurangkan masalah ini. Untuk menjaga kualiti yang baik telur sebaiknya diangkut menggunakan pengangkutan yang dilengkapi dengan sistem ventilasi yang baik terutama yang mempunyai sistem penyejukan.
PEMASARAN TEMPATAN
Lebih kurang 90 peratus daripada pengeluaran dipasarkan dipasaran tempatan. Kesemua telur ini dipasarkan dalam bentuk 'shell-egg'. Pemasaran telur sebahagiannya dibuat oleh pemborong dan sebahagian kecil terus oleh peruncit. yang datang sendiri mengambil bekalan dari ladang. Selain dari pasaran runcit telur juga digunakan oleh loji pemprosesan makanan seperti kilang roti dan kaya.
No comments:
Post a Comment