Tanda Pengenalan Karkas
- Tanda Pengenalan Karkas merupakan salah satu
aktiviti yang dilakukan DIAKHIR proses pemeriksaan daging.
- Penandaan karkas merupakan satu proses penting
dalam pengurusan daya jejak bagi tujuan kawalan penyakit haiwan,
kesiapsiagaan menghadapi wabak penyakit, kebajikan haiwan serta jaminan
keselamatan produk haiwan dapat dipastikan dengan tepat dan pantas.
- Penandaan karkas juga memberi maksud bahawa;
i) Karkas telah
diperiksa oleh Pihak Berkuasa Veterinar
ii) Daging berasal daripada ternakan yang sihat (bebas
penyakit)
iii)Daging telah dipastikan bersih dan selamat dimakan
iv)Ternakan telah disembelih dengan sempurna oleh Penyembelih Bertauliah
v) Mematuhi aspek kebajikan haiwan
Lagenda Pemeriksaan
Merujuk pada Kaedah-‐Kaedah Pemeriksaan Daging 1985 Di buat di bawah Seksyen 86(2), Akta Binatang 1953
PERKARA 10 Pelabelan dan
penandaan
PERKARA 11 Pelabelan sebelum meninggalkan rumah sembelih
- Subkaedah 10 (1), Pemakaian Lagenda Pemeriksaan
- Subkaedah 10 (2) dan 11 (6), Penandaan Lagenda Pemeriksaan Daging
- Subkaedah 10(4), Penyimpanan Lagenda Pemeriksaan
- Subkaedah 10(5), Penggunaan Dakwat Lagenda Pemeriksaan
Cop Lagenda Pemeriksaan
- Cop Lagenda Pemeriksaan digunakan sebagai salah
satu kaedah dalam penandaan karkas. Ianya hanya digunakan di premis
penyembelihan milik jabatan sepenuhnya dan premis penyembelihan swasta
yang disenaraikan di bawah pensijilan jabatan (VHM & GVHP) serta
mempunyai Pemeriksa Daging sahaja. Setiap Lagenda Pemeriksaan mempunyai
kod identiti pengenalan tersendiri yang telah ditetapkan dan tidak boleh
diguna sama.
- Cop Lagenda Pemeriksaan terbahagi kepada dua (2)
jenis, iaitu
i) Stamping Metal: Lagenda Pemeriksaan yang digunakan
pada ternakan ruminan
ii)Stamping Roller Pin: Lagenda Pemeriksaan yang
digunakan pada ternakan babi
- Cop Lagenda Pemeriksaan ini digunakan bersama-sama bahan Dye. Dye merupakan bahan pewarna kimia (merah), yang dibuat khusus dan boleh digunakan untuk makanan (Food grade).
Pengurusan Dakwat (Dye)
Dye merupakan bahan pewarna kimia (merah), yang dibuat
khusus dan boleh digunakan untuk makanan (jenis ‘Food grade’).
Penghasilan dakwat adalah
berdasarkan jumlah penggunaan mengikut anggaran jumlah sembelihan tahunan dan
bilangan Rumah Sembelih.
Maksimum jumlah dakwat yang diberikan kepada Pemeriksa Daging adalah berdasarkan jumlah penggunaan mengikut anggaran jumlah sembelihan bulanan.
Anggaran Penggunaan
Dakwat:
Karkas kambing / biri-biri : 0.5 - 1 ml / ekor
Karkas lembu / kerbau : 1 - 2 ml / ekor
Karkas babi : 0.5 ml / ekor
*telah mengambilkira proses penyejatan
PENANDAAN LEGENDA PEMERIKSAAN PADA KARKAS
Menekap alatan Lagenda Pemeriksaan yang
berdakwat secara sekata di atas permukaan karkas ruminan pada bahagian tengah
‘fore shank’ dan bahagian ‘hind shank’ manakala untuk babi bermula pada bahagian
kaki, bahagian ‘round’, ‘rump’, ‘loin’, seluruh kawasan rusuk dan ke leher.
Cetakan Lagenda Pemeriksaan hendaklah jelas, tidak bertindan dan tidak terseret (smear) di bahagian karkas tersebut.
KEROSAKAN, KEHILANGAN ATAU
SALAHGUNA LEGENDA PEMERIKSAAN, ALAT LEGENDA PEMERIKSAAN DAN DAKWAT
Bagi kes kerosakan alat Lagenda Pemeriksaan dan dakwat, perlu dilaporkan serta merta kepada Ketua Zon Unit Pemeriksaan
Daging (KZUPD) menggunakan Borang Aduan Kerosakan/ Kehilangan / Salahguna
Legenda Pemeriksaan & Dakwat untuk makluman dan tindakan susulan samada
urusan pembaik pulihan atau penggantian.
Bagi kes salahguna alat Lagenda Pemeriksaan dan dakwat, borang aduan perlu dilengkapkan dan diserahkan kepada KZUPD. KZUPD
akan meneliti aduan tersebut untuk tindakan susulan termasuklah melaporkan
kepada Bahagian Penguatkuasa DVS (negeri yang terlibat). Salinan laporan
tindakan perlu diserahkan kepada Ketua Seksyen Keselamatan Makanan Hasilan Ternakan.
Bagi kes kehilangan, laporan polis hendaklah dibuat dan satu salinan laporan diserahkan kepada KZUPD. KZUPD akan meneliti aduan tersebut termasuklah melaporkan kepada Bahagian Penguatkuasa DVS (negeri yang terlibat).
Tag Karkas
Idea asal pengunaan Tag Karkas adalah dari Y.H Dato’ Dr. Mohamad Azmie bin Zakaria – Mantan Ketua Pengarah Perkhidmatan Veterinar Malaysia dibantu oleh En. Mohd Hazmi bin Yaacob, Penolong Pegawai Veterinar
Pada Jun 2014, Jabatan
telah mula melaksanakan penandaan pada
karkas menggunakan TAG KARKAS - sebagai
tambahan kepada Legenda Pemeriksaan sedia ada sehingga kini.
Pelancaran Tag Tanda
Pengenalan Karkas telah disempurnakan oleh Y.B Menteri Pertanian dan Industri
Asas Tani Malaysia pada Jun 2014
Faedah Penggunaan
Tag Karkas
Jenis Tag Karkas
Penggunaan Tag Karkas terbahagi
kepada tiga (3) jenis, iaitu
Pemasangan Tag
Karkas
Sticker tag yang terletak
di bahagian belakang tag, hanya ditanggalkan setelah tag dimasukkan. Ini untuk
mengelakkan tempat lekatan terkena daging atau lemak yang menyebabkan tag tidak
boleh dilekatkan atau lekatan menjadi lemah dan tag akan mudah tertanggal.
Bagi memudahkan sticker tag ditanggalkan tanda anak panah boleh dijadikan panduan
Sistem Pelaksanaan sistem ekarkas.dvs.gov.my
a) Pengeluaran
tag karkas dikawal menggunakan sistem
e-Karkas
b) Setiap
tag yang telah digunakan hendaklah direkod dalam sistem e-Karkas
Pegawai Pemeriksa Daging memasukkan data penyembelihan
harian, Laporan Pemeriksaan, pengunaan Tag Karkas dan
Pengesahan kemasukan ternakan dalam sistem
No comments:
Post a Comment