MAKSUD POST-MORTEM TERNAKAN
Apa itu post-mortem? "Post" bermaksud Selepas manakala "mortem" bermaksud mati. Jika digabungkan bermaksud selepas mati.
Pemeriksaan post-mortem adalah antara kaedah diagnosis penyakit menggunakan gambaran lesi pada organ dan tubuh secara mata kasar dan mikroskop untuk menentukan bagaimana haiwan tersebut mati. Pemeriksaan selepas mati sangat penting untuk kita mengetahui punca sebenar kematian ternakan agar tindakan susulan pencegahan dapat dilakukan kepada ternakan yang lain.
PEMERIKSAAN POST MORTEM
Merujuk pada Kaedah-‐Kaedah Pemeriksaan Daging 1985 Di buat di bawah Seksyen 86(2), Akta Binatang 1953
Rujuk: Arahan Prosedur Tetap Veterinar Malaysia (APTVM) PEMERIKSAAN DAGING No Dokumentasi: APTVM 23(f):1/2013
Tujuan pemeriksaan Post Mortem :
- Memastikan hanya produk yang ‘fit for human consumption’ dikeluarkan
- Mengesan
sebarang abnormal dan mengasingkan abnormaliti tersebut
- Verifikasi pemeriksaan ante-‐mortem
Kaedah pemeriksaan post mortem:
Pemerhatian dengan mata kasar
- Sentuhan (Palpation)
- Potongan (Incision)
- Bau
Dimulakan dengan bahagian kepala di ikuti dengan organ-organ, karkas dan akhir sekali perut dan usus
Kategori Penilaian Post Mortem
- Trim bahagian karkas/organ yang abnormal atau berpenyakit
- Kondem keseluruhan organ yang abnormal atau berpenyakit
- Kondem keseluruhan karkas
Pemeriksaan pada Daging
Boleh dikategorikan berdasarkan tiga kategori warna
Daging Pale Soft Exudative
(PSE) warnanya sangat pucat dan nilai pH 5,4-5,6
setelah disembelih. Warna daging pucat disebabkan kondisi Ternakan dalam keadaan stress dalam jangka
pendek sebelum disembelih. Berkemungkinan ternakan tersebut telah menempuh
perjalanan jauh dan tiada istirahat yang cukup selama
satu jam sebelum disembelih.
Daging Normal berwarna
merah terang dan lemaknya berwarna kekuningan, Aroma bau daging masih jelas.
Tekstur dagingnya kenyal, Daging berserat halus dan sedikit berlemak dan Tidak
mudah keluar air dan tidak berlendir. Daging yang berkualiti baik adalah
terhasil daripada ternakan yang cukup makan, rehat, tidak stress
Daging Dark Firm & Dry
(DFD) warnanya lebih gelap, kering, dan memiliki
tekstur yang lebih padat. Daging DFD menyebabkan nilai pH yang sangat
tinggi di antara 6,4-6,8 dan tempoh
penyimpanan daging pendek tidak bertahan lama cepat
rosak ( Rigor Mortis akan berlaku dengan cepat sekitar 5 jam dan akan
mempercepatkan proses 'daging kaku' ).Rigor Mortis akan berlaku
apabila Adenesine Triphoshate (ATP) berkurang dengan cepat, ianya akan menyebabkan otot-otot
menjadi rapat (less tenderness) dan kandungan air berkurangan (less juicy)
akibat kandungan asid meningkat cepat. Warna daging akan
menjadi pucat dan gelap,manakala struktur daging menjadi keras dan liat.
Walaubagaimanapun,daging akan menjadi lembut semula setelah dibiarkan. Ini
kerana,daging yang dibiarkan akan tercemar dengan mikroorganisma yang
menghuraikan otot-otot daging tersebut. Namun, jika dibiarkan terlalu
lama,daging akan mulai busuk dan rosak. Kondisi ini
terjadi kerana
ternakan mengalami stress atau trauma yang teruk akibat mengalami kecederaan atau luka serius, patah tulang atau telah
sekian lama mengalami penyakit sebelum
PEMERIKSAAN POST –MORTEM (TERNAKAN
RUMINAN)
Pemeriksaan ke atas daging
selepas ternakan disembelih.
Dimulakan dengan bahagian kepaladi
ikuti dengan organ-organ, karkas dan akhir sekali perut dan usus
Pemerhatian dengan mata kasar
- Sentuhan(Palpation)
- Potongan(Incision)
- Bau
Sistem
Limfatik
- Sistem
limfatik berfungsi untuk membuang lebihan cecair dari tisu badan. menyerap asid lemak, mengangkut lemak.
menghasilkan sel-‐sel imun (limfosit), membantu
melawan jangkitan.
- Nodus limfa berfungsi menapis dan memerangkap partikel bendasing.
- Nodus limfa kebiasaanya terletak tertanam di bawah lemak dan oleh sebab itu sukar untuk dikesan tanpa hirisan.
- Nodus limfa berada di kepala, paru-paru, hati, karkas dan di perut
A)Prosedur Pemeriksaan Post Mortem ( Nodus Limfa Bahagian Kepala/ Head )
Lembu/ Kerbau |
Kambing/ Bebiri |
Babi |
||
Semua bahagian kepala karkas |
Observe external surfaces. For cattle
and buffalo, observe the oral, buccal and nasal cavities |
|||
Masticatorymuscles (internal and
external) |
Incise |
- |
- |
|
Lidah |
Palpate |
Observe |
- |
|
Other tissues |
Tongue roots in cattle and buffalo
observed when recovered for human consumption |
- |
||
L/N Submaxillary |
Incise |
- |
Incise |
|
L/N Parotid |
Incise |
- |
- |
|
L/N Retropharyngeal |
Incise |
- |
- |
|
1. Prosedur Pemeriksaan Kepala
•Kepala akan digantung untuk pemeriksaan
visual;
•Pengesanan tanda-tanda abnormal
dikeseluruhan bahagian rongga
•Pipi hendaklah terus tinggal in
situ sehingga pemeriksaan kepala diselesaikan dan otot-otot
pengunyahan (otot Masseter) luar dan dalam hendaklah dibelah lurus hingga ke
rahang bawah;
•Penghirisan hendaklah dibuat hingga ke
nodus limfa parotid, submaksila dan retrofaring; dan
•Lidah hendaklah dipalpat dan mana-mana parut luka atau luka gigi hendaklah dibuang dan suatu hirisan hendaklah dibuat membujur dan secara ventral ke dalam
Bahagian Kepala Cara pemeriksaan:
Cara Pemeriksaan:
1.Observe keseluruhan permukaaan (oral,
buccal & nasal cavities)
2.Incise ketiga-tiga L/N
3.Incise internal dan external
masticatory muscles
4.Palpate lidah
3. Cara pemeriksaan Jantung / Heart :
A) Cara Pemeriksaan Ruminan:
1.Palpate
2.Incise from base to apex
3.Incise internal musculature 3-4 kali
B) Cara Pemeriksaan Babi:
1.Palpate
4. Cara pemeriksaan Paru-paru :
Cara Pemeriksaan Ruminan dan Babi:
1.Palpate lungs
2.Incise and opened bronchi
3.Incise bronchial dan mediastinal
5. Cara pemeriksaan Hati /
Liver (ruminan):
A) Cara Pemeriksaan Ruminan:
1.Palpate seluruh bahagian
2.Incised main bile duct transvesely dan observe content
3.Palpate hepatic L/N
B) Cara Pemeriksaan Babi:
1.Palpate seluruh bahagian
2.Incised
6. Cara pemeriksaan Buah Pinggang / Kidney ( Ruminan Besar):
A) Cara Pemeriksaan Ruminan Besar:
1.Palpate
2.Incise into half (jika perlu)
7. Cara pemeriksaan Buah Pinggang /
Kidney (ruminan kecil):
B) Cara Pemeriksaan Ruminan Kecil:
1.Observe
C) Cara Pemeriksaan Babi:
1.Palpate
8. Cara pemeriksaan Limpa / Spleen dan
Gastrointestinal:
Cara pemeriksaan:
1.Observe/Palpate
8. Other tissue organs of viscera:
Cara pemeriksaan:
1.Observe when recovered for human
consumption
C- Prosedur Pemeriksaan Post Mortem
(Bahagian Karkas)
Post Mortem Judgement ?
Membuat keputusan:
—Trim atau kondem keseluruhan:
1.sebarang bahagian karkas atau keseluruhan karkas yang abnormal atau berpenyakit
2.sebarang bahagian karkas atau keseluruhan karkas yang boleh membahayakan kesihatan manusia
3.sebarang bahagian karkas atau keseluruhan karkas yang repulsive kepada pengguna
PenilaianPost mortem ?
(Organ Normal Vs Abnormal )
1.Trim sebahagian
2.Kondem keseluruhan organ yang
terlibat
3.Kondem keseluruhan karkas dan organ
Perlu memastikan dapat:
1.Klasifikasikanlesi–akutataukronik
2.Condition dan Extensionoflesion
1.generalised atau local (setempat)
2.sistemik atau tidak (keseluruhan)
3.Menentukan significance of
pathological lesion dan hubungannya dengan organ major seperti hati, buah
pinggang, jantung, system limfatik dan limpa
4.Membuat keputusan dengan menghubungkan maklumat ante-mortem dan postmortem
Penilaian dan Membuat Keputusan
•Specific Pathological Conditions or
Disease
Bil |
Penyakit |
Membuat keputusan |
1 |
Penyakit yang spesifik Hemorragik Septiceamia Bovine Malignant Catarrhal Fever (BMCF) Salmonellosis Clasical Swine Fiver (SF) |
Keseluruhan karkas dan bahagiannya di kondem |
2 |
Brucellosis |
a) Kondem
keseluruhan karkas jika ada penglibatan sistemik b) Lesi
setempat boleh diluluskan untuk dimakan selepas kelenjar mamari, uterus atau
testis dibuang dan dikondem serta bahagian yang terjejas |
3 |
Fasciola SP (Liver Flukes) |
A carcass showing heavy acute infestation of the
liver resulting in systemic disturbance of the animal, characterized by
oedema, icterus or excessive loss of condition shall be condemed |
4 |
Swine Erysipelas |
a) Carcass
affected with acute or generalized shall be condemned b) Mild
and choronic symptoms when only skin lesion are presentand provided the
carcase is otherwise wholesome, shall be passed fo human consumption after
removal and condemnation of the affected skin areas |
5 |
Turberculosis |
a) Total
condemnation b) Partial
condemnation |
6 |
Sarcusporidia |
a) Karkas
yang dijangkiti secara meluas dan tidak boleh dibuang bahagian yang terjejas,
maka perlu di kondem b) Jika
jangkitan adalah pada beberapa organ atau bahagian pada karkas, karkas boleh
diluluskan untuk di makan selepas bahagian yang terjejas di buang dan
dikondem |
Secara khusus:
1.Pemeriksaan ante-mortem dan post
mortem yang berkesan dapat membantu pemeriksa daging dalam membuat keputusan
2.Pemeriksa daging perlumembuat‘ wise
and sound judgment’di mana ia memerlukan ilmu pengetahuan berkaitan lesi dan
penyakit
3.Keputusanyang dibuat perlu ‘firm’ tanpa keraguan
VIDEO TENTANG PEMERIKSAAN POST MORTEM
Dimulakan dengan bahagian kepala di ikuti dengan organ-organ, karkas dan akhir sekali perut dan usus
PEMERIKSAAN POST MORTEM BAHAGIAN HATI
PEMERIKSAAN POST MORTEM BAHAGIAN GINJAL
No comments:
Post a Comment