PUSAT PENYEMBELIHAN JABATAN PERKHIDMATAN VETERINAR
Rumah Sembelih Jabatan (RSJ) pada asasnya berfungsi sebagai pusat perkhidmatan penyembelihan ternakan ruminan di seluruh negara dengan menyediakan perkhidmatan-perkhidmatan yang mengambilkira faktor kebersihan rumah sembelih, kebajikan haiwan dan keselamatan makanan, disamping dapat memberi keyakinan kepada pengguna terhadap keluaran daging dari RSJ adalah berstatus HALAL.
Sebanyak 28 buah rumah sembelih ruminan dan 4 rumah sembelih babi di seluruh semenanjung Malaysia dan Labuan yang mana setiap satunya mempunyai kapasiti sembelihan mengikut kesesuaian kategori masing-masing.
Objektif utamanya adalah bagi memastikan daging yang di keluarkan daripada rumah-rumah sembelih jabatan adalah bersih dan selamat untuk keperluan makanan manusia.
Pemantauan Rumah Sembelih dibuat berdasarkan angka sembelihan secara bulanan dan melalui mesyuarat seksyen secara berkala yang diadakan setiap suku tahun.
Rumah Sembelih Jabatan (RSJ) di kategorikan berdasarkan Akta Binatang 1953, Kaedah-Kaedah Binatang (Kawalan Penyembelihan) 2009 menyatakan:
Jadual Ketiga [subkaedah 10(2)] “Sesuatu Rumah Penyembelihan diluluskan boleh diklasifikasikan mengikut kategori yang berikut berdasarkan system penyembelihan:
- Menyediakan Khidmat Penyembelihan Ternakan
- Pemeriksaan Dan Pemprosesan Daging Yang Sistematik Bagi Menjamin Pengeluaran Daging Yang Selamat, Suci Dan Bersih.
- Kawalan Penyakit Melalui Pemeriksaan Sijil Kesihatan,dokumen Masuk Ternakan, Pemeriksaan Ante-mortem Dan Post-mortem.
- Pengurusan Sisa Kumbahan Untuk Mengawal Pencemaran Alam Sekitar.
- Selaku urusetia untuk Pelesenan Rumah Penyembelihan Ternakan.
- Mengumpul Data-data Yang Diperlukan Untuk Pemantauan, Pemeriksaan, Analisis Dan Perancangan Industri Ternakan Negara.
- Untuk makluman, pada tahun 1972 Lembaga Kemajuan Ternakan Negara (Majuternak) telah ditubuhkan dan diberi kuasa (Kawalan Penyembelihan 1979) di dalam bidang pemasaran, penguatkuasaan dan pengeluaran ternakan dan hasilan ternakan. Terdapat 4 program dan projek yang dilaksanakan oleh Majuternak pada masa tersebut meliputi pembangunan ladang ternakan, rumah sembelih dan projek perdagangan / trading daging Ketika itu terdapat 8 buah rumah sembelih jabatan di 7 buah negeri telah diwujudkan.
- Sehinggalah Majuternak dibubarkan pada April 1982, fungsi Bahagian Tersebut telah di ambil alih oleh Jabatan Perkhidmatan veterinar dimana sebanyak 20 buah rumah sembelih jabatan lagi dibina di seluruh semenanjung Malaysia dan Labuan
DASAR PENGELUARAN DAGING
Di dalam memastikan pengeluaran pedaging ditingkatkat, Kerajaan telah melaksanakan beberapa dasar selepas kemerdekaan negara pada tahun 1957. Bagi memastikan sektor penternakan boleh menyumbangkan untuk pencapaian Dasar Ekonomi Baru (1970-1990) Majuternak telah ditubuhkan pada tahun 1972 dan diberi kuasa di dalam bidang pemasaran, penguatkuasaan dan pengeluaran ternakan dan hasilan ternakan. Terdapat 4 program dan projek yang dilaksanakan oleh Majuternak pada masa tersebut meliputi pembangunan ladangternakan, rumah sembelih dan projek perdagangan / trading daging, tenusu dan ayam sehinggalah Majuternak dibubarkan pada April 1982.
Keperluan daging negara diperolehi melalui 2 sumber iaitu penyembelihan ternakan hidup atau melalui pengimportan daging sejuk beku daripada negara luar seperti India, Australia dan New Zealand. Bagi Penyembelihan ternakan terdapat 2 sumber utama bekalan diperolehi iaitu ternakan tempatan dan ternakan pedaging yang import daripada Australia atau Thailand yang dipelihara untuk suatu tempoh masa yang singkat sebelum disembelih. Kebanyakkan lembu tempatan disembelih untuk tujuan adat seperti pada hari raya korban.
SOP yang ditekankan bagi penyembelihan dalam negara perlu mematuhi Amalan Perkilangan Baik (GMP) bagi semua Rumah Penyembelihan Jabatan.
Manakala bagi tujuan eksport atau antarabangsa, perlu mencapai tahap persijilan Veterinary Health Mark serta syarat-syarat lain yang dikemukakan oleh negara-negara pengimport
SENARAI RUMAH SEMBELIH JABATAN DI BAWAH PENGURUSAN
JABATAN PERKHIDMATAN VETERINAR
NEGERI JOHOR
WILAYAH PERSEKUTUAN LABUAN
- Bagi mengatasi masalah ketiadaan Pusat Penyembelihan Jabatan ini, maka Jabatan Perkhidmatan Veterinar mengesyorkan pembangunan Rumah penyembelihan tempatan bagi tujuan aktiviti penyembelihan ternakan yang dikendalikan oleh Jabatan Perkhidmatan Veterinar sama ada Persekutuan / Negeri. mengikut Kaedah-kaedah Binatang (Kawalan Penyembelihan) (Pindaan) 2009
- Selebihnya terdapat Rumah penyembelihan Pihak Berkuasa Tempatan yang mana Premis rumah penyembelihan di miliki PBT atau persendirian yang dilesen oleh pihak berkuasa tempatan (PBT) sama ada Majlis Bandaraya, Majlis Perbandaran atau Majlis Daerah, di bawah seksyen 4 Akta Ibu Kota Persekutuan 1960 [Akta190] Namun kebanyakkan Rumah penyembelihan Pihak Berkuasa Tempatan tidak dapat meneruskan operasi disebabkan lokasi yang kurang sesuai dalam sesuatu kawasan bandar pesat membangun.
- Manakala Rumah penyembelihan yang di lesenkan di bawah Akta Rumah Penyembelihan (Penswastaan) 1993 [Akta 507] di berikan kepada pengusaha persendirian yang telah beroperasi dengan baik dan mematuhi syarat perlesenan JPV.
- Dasar Jabatan pada suatu ketika dahulu lebih mengutamakan dan tertumpu kepada program yang lebih perlu iaitu meningkatkan populasi asas ternakan stok pembiak dan tidak mencukupi bagi menampung keperluan permintaan pasaran disebabkan kadar ekstraksi (Extraion rate). Kadar ekstrasi adalah penyembelihan induk produktif yang memberi kesan memperlahankan kadar perkembangan populasi pembiakkan ternakan. Tambahan pula kekurangan ternakan akibat dari ancaman penyakit FMD, Brucelosis dan ASF. Perkara ini amatlah membantutkan lagi dan memberi kesan terhadap pembangunan pusat sembelihan Jabatan tidak dapat laksanakan mengikut rancangan Jabatan.
- Kawasan yang dikhususkan bagi menjalankan aktiviti Pusat sembelihan Jabatan adalah sangat terhad kerana sesebuah Pembangunan Pusat sembelihan Jabatan memerlukan pewartaan dan merizabkan tanah khusus .( Pembangunan Rumah Penyembelihan yang dibenarkan bagi sesuatu zon itu adalah berdasarkan pelan induk yang telah diluluskan oleh Pihak Berkuasa Tempatan dan Enakmen Kerajaan Negeri). Pelan terperinci Rancangan Tempatan (RT) amatlah diperlukan bagi mengenalpasti kawasan khusus bagi pembangunan Pusat Sembelihan untuk keperluan penduduk setempat.
- Kurangnya penglibatan GLC dan Penternak / perladangan swasta bagi memanfaatkan sepenuhnya dan membantu merancakkan penyembelihan di Pusat Penyembelihan Jabatan sedia ada. Juga didapati kurangnya penglibatan golongan penternak belia muda untuk memanfaatkan pengunaan pusat sembelihan sebagai suatu penghasilan produk nilai tambah daripada daging segar.
- Cabaran persaingan daging segar tempatan dimana kos perolehan ternakan bagi tujuan Sembelihan dengan daging kerbau sejuk beku import seperti India, Australia dan New Zealand dari segi harga. Pengusaha daging segar kurang mendapat keuntungan yang setimpal dan kemerosotan permintaan.
- Menaiktaraf Pusat sembelihan dan meningkatkan kawal selia sembelihan, mengukuhkan perlabelan daging bagi membezakan daging segar dari rumah sembelih dan daging sejuk beku import dan mengukuhkan aktiviti penguatkuasaan terhadap sembelihan tanpa kebenaran dan tanda perlebelan daging juga meningkatkan perkhidmatan logistik bersesuaian bagi tujuan pemasaran.
- Pusat pemasaran daging segar haruslah dibina berhampiran Pusat Sembelihan Jabatan dengan kerjasama agensi pemasaran dan promosi di bawah kementerian Pertanian dan industri Makanan dengan penglibatan dan kerjasama strategik Pertubuhan Peladang (PPK) dan Pusat Jualan sehenti dan pasar komuniti FAMA.
No comments:
Post a Comment