PROGRAM PERSAMPELAN SANITASI DAN KEBERSIHAN ABATOIR
Program Pemantauan Sanitasi Kebersihan meliputi kawasan
dewan sembelihan yang mana aktiviti penyembelihan haiwan ternakan dan aktiviti
pemeriksaan ke atas karkas dijalankan. Faktor kebersihan ke atas kawasan dewan
sembelih dan juga peralatan yang digunakan adalah di antara faktor penting bagi menjamin daging yang
dikeluarkan daripada rumah sembelih adalah terjamin bebas daripada penyakit dan
selamat untuk di makan.
Program ini akan melibatkan semua rumah sembelih jabatan serta rumah sembelih swasta yang dilesenkan oleh Jabatan Perkhidmatan Veterinar (DVS).
Pengambilan Sampel adalah mengikut Manual Program Pemantauan Sanitasi Kebersihan yang keluarkan
Program
persampelan calitan swab persekitaran dan peralatan merupakan salah satu
program Jabatan Veterinar yang akan dijalankan sekali setahun bagi menjamin
aspek kebersihan di Rumah Sembelih Jabatan dan Rumah Sembelih Swasta berlesen
berada ditahap optimum sebelum daging dipasarkan ke pengguna akhir.
PENGAMBILAN SAMPEL CALITAN MIKROORGANISMA BERTUJUAN
- Memastikan pematuhan tahap sanitasi dan kebersihan di dewan sembelih dan peralatan yang digunakan.
- Memastikan status kebersihan dewan sembelihan di tahap tidak tercemar dengan mikroorganisma (Escherichia coli dan Salmonella spp.) semasa aktiviti penyembelihan dijalankan yang secara langsung boleh menjejaskan kualiti daging yang akan dikeluarkan daripada rumah sembelih.
- Memastikan spesifikasi mikrobiologi (Total Plate Count dan Coliform) pada tahap dibenarkan, jika tidak tindakan susulan akan lakukan sebagai pembetulan dan pencegahan dipremis berkenaan.
- Memastikan tahap kebersihan premis Rumah sembelih di tahap yang memuaskan.
Persampelan ini merangkumi dua aspek penting iaitu
- Jenis Sampel - Calitan swab (menggunakan media dan sterile wooden cotton)
- Tempat Persampelan- di kawasan dewan sembelih dan peralatan yang digunakan sebelum aktiviti penyembelihan dilakukan oleh premis.
BILANGAN SAMPEL YANG DIPERLUKAN
- Satu (1) botol/tiub media untuk 4 jenis ujian iaitu TPC, Coliform, E. coli dan Salmonella di setiap lokasi di dalam dewan sembelih
- Tiga (3) lokasi bagi setiap calitan swab yang dijalankan. Contoh persekitaran dewan sembelih ( dinding, pintu dan sebagainya) Contoh peralatan yang digunakan ( pisau melapah, Chopping Board, Hook Karkas dan sebagainya)
- Pengambilan sampel hanya sekali sahaja pada waktu pra-operasi di atas permukaan yang telah dibersihkan dan dinyah kuman.
- Penghantaran sampel ke Makmal Veterinar Kawasan mengikut program yang ditetapkan.
- Jenis Ujian yang di perlukan dalam program ini adalah TPC, COLIFORMS count, E. Coli count dan Salmonella.
- Memaklumkan kepada pemilik premis Rumah Sembelih terhadap keputusan ujian sampel yang dikutip untuk tindakan serta khidmat nasihat jika perlukan.
PIAWAIAN MIKROORGANISMA
(PERSEKITARAN) RUMAH SEMBELIH
CALITAN (SWAB) |
TPC cm2 |
Coliform cm2 |
E. Coli cm2 |
Salmonella cm2 |
STANDARD (ACCEPTABLE) |
0 - 1000 |
0 - 1 |
0 - 1 |
ND |
STANDARD (UNACCETABLE) |
˃1000 |
˃1 |
˃1 |
DETECTED |
BILANGAN SAMPLE YANG PERLU
DISEDIAKAN
Items
yang perlu disediakan oleh pihak makmal
adalah
- 3 pcs Sterile Wooden Cotton Bud
- 30ml BPW ( 40 ml buffered pepton + 0.1% agar saline solution)
- Tiga (3) Botol 50ml Schott Bottle
- Penggunaan kaedah calitan ini terhad kepada permukaan yang telah dibersihkan dan dibasmi kuman, kering, rata, cukup besar, licin.
- Calitan hanya boleh dilakukan semasa pra-operasi. Sekiranya terdapat kotoran kelihatan, pembersihan harus dilakukan semula dan dinilai sebagai tidak dapat diterima tanpa perlu penilaian mikrobiologi selanjutnya.
- Kapas hendaklah steril dan persampelan dilakukan dengan disapu dengan menekan pada permukaan sebanyak 5 kali kiri dan kanan kemudian 5 kali keatas dan kebawah permukaan peralatan.
- Botol Sampel dilebal dengan jelas dan tepat dengan nombor rujukan sampel dan pengenalan Premis Rumah Sembelih
- Satu (1) Kapas sampel yang dibuat swap hendaklah disimpan di dalam satu (1) botol yang mengandungi 40 ml buffered pepton + 0.1% agar saline solution.
- Sampel mestilah disimpan dalam chiller 40C dan dimasukkan dalam cooler box sewaktu penghantaran ke makmal dengan kadar segera.
Penilaian
keputusan makmal
Jika Result
Makmal menunjukkan Premis Rumah Sembelih berkenaan telah gagal memenuhi
standard normal piawaian kebersihan persekitaran rumah sembelih.. Antara
tindakan yang perlu dikenalpasti antaranya adalah:
- Adakah cara pembersihan yang dijalankan mengikut prosedur standard operasi (SOP) yang ditetapkan oleh DVS?
- Adakah disinfektan digunakan berkualiti tinggi samada mengunakan food grade sanitizer/ disinfectan seperti Lindores atau hanya sabun biasa?
- Adakah kemungkinan disinfectan yang digunakan telah mengalami kerintangan (resistan) dan tidak mampu lagi membunuh kuman yang ada di rumah sembelih berkaitan?
- Adakah tempoh masa calitan swab dibuat mempunyai gap/jurang waktu yang panjang selepas pembersihan terakhir sebelum persampelan dijalankan?
Maka
mohon Premis Rumah Sembelih berkenaan
mengambil tindakan pembetulan dijalankan segera dengan bimbingan pengurus RSJ yang
membuat persampelan di RSJ berkaitan.
PROGRAM KEBERSIHAN DAN SANITASI PREMIS
Tujuan mengadakan program pembersihan dan sanitasi ini ialah untuk;
- Menjaminkan kebersihan peralatan dan permukaan lantai dan dinding
- Mengelakan pencemaran bau, habuk dan kontiminasi bakteria
- Mengurangkan pencemaran keatas karkas yang di proses
- Menjamin mutu pengeluaran karkas.
Prosedur Pembersihan dan Sanitasi
- Siram air pada permukaan peralatan pisau, hook, dinding dan lantai dan bersihkan dengan detergen untuk menghilangkan kekotoran melekat
- Sembur semua permukaan peralatan pisau, meja operasi, troli, bucket dan cradle dengan air panas (82°C )
- Gunakan clorin ke atas permukaan dinding , lantai dan longkang (700ml clorin dalam 37 liter air)
- Bilas permukaan peralatan pisau, meja operasi, lantai, dinding dengan air bersih
- Sembur dengan sanitizer jenis quartenary ammonium compound (1 : 100)
- Keringkan dengan biarkan semalaman
Pengunaan Bahan Pencuci dan Pembasmi Kuman
No |
Jenis
Bahan |
Fungsi |
Kadar
Campuran |
1 |
GP CLEAN (Natrium Hidroksida / Sodium Hydroxide) ,
10%
|
Pembersihan Umum Pencucian Lantai & Peralatan mesin |
1:10 (1 liter bahan ratio dengan 10 liter air) |
2 |
DIVERFOAM TRF |
Pembersihan umum |
1:30 – 1:50 (Pembersih berbuih) 1:100 – 1:200 (Pembersihan tekanan tinggi) 1:50 –
1:100 (Pembersihan
merendam) |
3 |
SF Sanitizer <15% Quartenary Ammonium Compound |
Sanitizer/Pembasmi kuman |
30 ml
dengan 3 liter air (1:100) |
4 |
Diverpine |
Bahan pembasmi kuman
bagi bahan buangan |
1 oz
Diverpine dalam 1 gallon air |
5 |
Chlorine Powder |
Bahan pembasmi kuman |
1 kg untuk permukaan 3m x 3m |
Kiraan Sukatan kecairan Disinfectant
Contoh 1
Contoh 1: 200 bermaksud 1/200
Contoh 1: 500 bermaksud 1/500
No comments:
Post a Comment