Monday, November 25, 2024

PENTERNAKAN LEMBU FIDLOT


TERNAKAN LEMBU PEDAGING NEGARA:

Ternakan lembu pedaging di Malaysia menjanjikan pulangan yang tinggi kepada para pelabur kerana penggunaan daging lembu negara semakin meningkat. Dilaporkan dimana sehingga kini bekalan daging lembu di Malaysia masih tidak mencukupi dan bekalan diimport dari luar negara seperti daripada India, Australia dan Thailand. Kawalan kemasukan import daging lembu ini dibawah Kementerian Pertanian dan Makanan melalui sistem kelulusan import (AP). Dinegara kita sektor ini juga mendapat pelbagai sokongan institusi seperti perkhidmatan veterinar yang padu, industri pemprosesan yang kukuh, serta beberapa kemudahan perkhidmatan proses penyembelihan, dan bekalan bahan makanan lembu yang mudah didapati.

Risalah Rujukan:

Pelan Strategik Industri Negara 2021-2025

Permintaan untuk daging lembu di Malaysia terus meningkat dari tahun ke tahun. Harga runcit bagi daging import adalah RM8.50  RM12.00/kg manakala harga runcit bagi daging tempatan lebih mahal iaitu RM18.00 - RM35.00/kg.

PENTERNAKAN LEMBU FIDLOT

FIDLOT :DEFINISI

Ternakan diperlihara (dikurung) dalam kawasan terhad (kandang) dan diberi makanan dan minuman secukupnya
Memelihara lembu secara intensif dalam kandang / kurungan untuk tujuan pengeluaran lembu pedaging melalui peningkatan berat badan dengan memberi makanan bermutu, air bersih, mineral & vitamin yang secukupnya dalam tempoh yang tertentu.

TUJUAN
  1. Membesar & menggemukan lembu dengan cepat & cekap
  2. Satu sistem bercorak komersil bertujuan mendapat keuntungan

KONSEP
  1. Semua kos input utama : ternakan, makanan, .kandang dll adalah minimum tetapi pada spesifikasi sepatutnya
  2. Kejayaan bergantung kepada persiapan yang rapi, lengkap dan teratur

SISTEM
  1. Sistem ternakan adalah Sekali masuk - sekali keluar
  2. Sekumpulan ternakan diperlihara dalam satu masa sehingga tamat tempoh. Selepas semua habis dipasar baru diperlihara kumpulan berikutnya
  3. Beberapa kumpulan diperlihara secara berperingkat sehingga tempoh tertentu. Setiap kumpulan diperlihara & dipasar secara berterusan

Berikut disenaraiakn beberapa baka lembu pedaging yang diternak di Malaysia :-

(1) Lembu Kedah Kelantan (K-K)

  • KK ialah baka lembu tempatan yang hidup dalam iklim panas dan lembab.
  • Baka lembu tempatan (KK) ini merupakan baka yang amat sesuai untuk diternak di negara ini. 
  • Baka lembu tempatan (KK) mempunyai sifat yang tahan daripada serangan dan juga jangkitan penyakit. 
  • Baka lembu tempatan (KK) mempunyai  badan pejal dan mempunyai berbagai warna seperti warna perang-hitam, coklat dan kekuningan. 
  • Biasanya jumlah berat anak lembu yang baru dilahir adalah kira-kira 14 - 16kg seekor. 
  • Kenaikan berat badan kira-kira 0.4 kg sehari sehingga mencapai umur dua tahun. 
  • Berat matang bagi lembu K-K ini adalah antara 200 - 250kg seekor. 
  • Jumlah daging yang dapat diperolehi adalah kira-kira 45% daripada berat badan lembu. 
  • Lembu K-K ini banyak diternak dikawasan Utara Semenanjung Malaysia dimana kebanyakan sistem ternakan secara tradisional.

(2) Lembu Baka Brahman

Rujukan Risalah:


  • Baka lembu Brahman ini adalah berasal dari India dan ditingkatkan mutunya di Amerika 
  • Lembu Brahman merupakan antara baka lembu paling popular di AS, Amerika Selatan dan Australia, serta turut popular digunakan untuk pemprosessan daging.  
  • Baka lembu Brahman ini besar dan biasanya akan mempunyai berat matang lebih kurang 520kg 
  • Bagi lembu betina manakala bagi lembu jantan mencapai 700-900kg seekor. 
  • Ciri-ciri Brahman termasuk bonggol besar di belakang, telinga panjang dan berjuntai, serta badan berotot. 
  • Baka ini mempunyai kulit yang tebal dan kendur, serta diselaputi dengan kelenjar peluh, membuatkan ia tampak berkilat.
  • Baka lembu ini juga sesuai untuk kerja-kerja lasak dan boleh tahan cuaca panas. 
  • Disebabkan ini, Brahman boleh menyesuaikan diri dengan iklim panas dan lembab. 
  • Baka lembu Brahman ini juga popular kerana mempunyai ketahanan yang baik kepada parasit. 
  • Lemba Brahman matang mampu untuk menghasilkan daging yang bermutu dengan jumlah agak banyak iaitu sekitar 400 - 450kg daging seekor. 
  • Anak lembu ini selalunya akan dilahirkan kira-kira 22 - 27kg beratnya dan baka jenis ini adalah cepat membesar. 

(3) Lembu Baka Local Indian Dairy (L.l.D.) 

  • Baka LID ini merupakan campuran antara baka Kangayan, Hallikar dan Ongole daripada negara India. 
  • LID ini dianggap jenis tempatan kerana ada yang bercampur juga dengan baka K-K. 
  • Baka LID biasanya berwarna di antara keputihan kepada kehitaman dan kekuningan kepada cokelat gelap. 
  • Baka ini boleh hidup dalam keadaan rumput sederhana dan didakwa memang tahan kutu dan jangkitan penyakit. 
  • Biasanya bagi lembu ini mencapai berat matang sehingga 280- 320kg. 
  • Anak lembu ini selalunya akan dilahirkan di antara 18-20kg beratnya. 
  • Mempunyai jumlah daging yang banyak                                               

(4) Lembu Baka Droughtmaster 

Rujukan Risalah:

  • Hasil kacukan lembu Brahman dengan Shorthorn, berasal dari Utara Australia. 
  • Jenis lembu daging yang sesuai dengan negara tropika ini berwarna coklat atau merah gelap. 
  • Matang bila mencapai umur kira-kira 630 hari. 
  • Purata umur ketika beranak pertama ialah 918 hari. 
  • Berat mencapai lebih kurang 330kg apabila mencapai umur dua tahun 


(5) Lembu Baka Charolais 

Rujukan Risalah:

  • Charolais ialah baka lembu yang paling banyak digunakan untuk penghasilan daging. 
  • Lembu Charolais juga turut digunakan untuk meningkatkan kualiti baka lembu yang lain. 
  • Lembu Charolais terkenal dengan ototnya yang banyak dan besar. 
  • Baka Charolais juga boleh membesar dengan cepat serta merupakan antarabaka lembu yang mempunyai kadar pertambahan berat yang tinggi. 
  • Kebiasaannya, charolais berwarna putih dan putih-krim.

(6) Lembu Kacukan Jersey

Rujukan Risalah:

  • Lembu kacukan Jersey adalah baka lembu tenusu yang paling kecil berbanding baka tenusu yang lain,
  • Beratnyapula dalam lingkungan 360 hingga 540 kg.
  • Baka Jersey berasal dari Channel Island of Jersey,England
  • Lembu Jersey ini juga merupakan jenis dua-guna yang sesuai bagi Malaysia iaitu untuk penghasilan daging lembu dan juga susu.
  • Tahap kesuburan yang tinggi dan boleh melahirkan anak walau di kacukkan dengan apa juabaka termasuk di kacukkan dengan baka pedaging.


(7) Lembu Kacukan Friesian-Sahiwal (Mafriwal) 

  • Baka lembu ini lazimnya berwarna hitam kemerahan. 
  • Baka ini adalah daripada hasil kacukan antara lembu betina jenis Friesian dan jantan Sahiwal. 
  • Baka ini dihasilkan khusus untuk dipelihara di Malaysia. 
  • Baka Mafriwal juga merupakan jenis dua-guna yang sesuai bagi Malaysia iaitu untuk penghasilan daging lembu dan juga susu segar. 
  • Baka lembu ini dilaporkan boleh dan dapat mengeluarkan susu sebanyak 1,500 - 2,000 kg. 
  • Purata berat anak semasa lahir 24kg. 
  • Berat matang seekor lembu ini mencapai 360kg. 
  • Kadar purata kenaikan berat badan bagi baka ini dalam lingkungan 0.37kg sehari.
Rujuk Risalah:

(8) Lembu Baka Limousine 
  •  Berwarna kuning muda, merah keemasan dan merah gelap(merah lipan atau Cherry Red)
  • Badan panjang dan berbentuk silinder
  • Kulit tidak begitu tebal tetapi elastik dan ditutupi dengan bulu kerinting
  • Tanduk berdiameter kecil dan tumbuh melintang di kepala dan hujungnya membengkok kedepan.
  • Warna hidung, kuku dan kemaluan berwarna merah
  • Tiada bulu berwarna hitam atau putih dalam bulu telinga dan dibadannya kecuali warna cerah dalam bawah bahagian perut, kaki dan bahagian kemaluannya.
  • Umur matang 11 bulan
  • Berat penjantan boleh mencapai 1000 kg - 1200 kg
  • Berat betina boleh mencapai 600 kg - 700 kg
  • Penukaran makanan menjadi dagingnya adalah berkapasiti tinggi kerana serat otot adalah nipis dan tanpa urat lemak besar. Penukaran yg sangat baik dimana kurang makanan diperlukan untuk mengubahnya menjadi daging.
  • Sangat terkenal disebabkan oleh genetik F94L.

(9) Lembu Baka Kacukan Komersial dari Australia 

     (Australian Commercial Crosses) 

  • Terdapat banyak pilihan untuk baka hasil kacukan berbagai jenis lembu pedaging dari Australia. Antaranya ialah Brahman, Shorthorn dan Hereford. 
  • Lembu-lembu jantan muda dari baka ini mudah didapati dengan bilangan yang banyak dan harga yang berpatutan. 
  • Terdapat penternak komersil yang mendapatkan baka kacukan daripada Australia duntuk dijadikan baka ternakan di Malaysia.
Lembu Baka Shorthorn
  • Lembu jenis ini sama dengan hereford dan juga dibiak bakakan di negara United Kingdom.
  • Lembu jantan rata-rata 1100kg dan betina 850kg.

Lembu Baka Hereford
  • Lembu jenis ini juga merupakan baka keturunan Eropa yang dikembangkan di United Kingdom
  • Berat lembu jantan rata-rata 900kg dan betinanya 725kg.

(9) Lembu Baka Kacukan K-K

  • Kacukan Pedaging K-K Baka ini dihasilkan dari program kacukan lembu betina baka K-K dengan baka-baka lembu pedaging jantan seperti Hereford, Charolais, Droughtmaster, Brahman dan juga baka Simmental. 
  • Kaedah kacukan dibuat dengan cara permanian beradas menggunakan air mani beku dari baka-baka pejantan bermutu yang diimport. 
  • Baka ini lazimnya lebih sesuai diternak dinegara kita dimana mampu menghasilkan daging lebih baik.

Lembu Baka Simmental

  • Berasal dari Switzerland
  • Menmpunyai rangka badan yang besar
  • Bulu badan yang pendek dengan variasi warna tetapi biasanya putih keemasan dengan bintik-bintik merah dan putih
  • Dwiguna (daging dan susu) dengan penghasilan susu yang baik

FAKTOR UNTUNG RUGI OPERASI

Faktor ternakan

  1. Harga belian feeder
  2. Harga jualan finisher
  3. Keupayaan & prestasi baka yg digunakan


Faktor makanan

  1. Harga makanan

Garis panduan amalan penternakan fidlot yang baik

  1. Terletak ≥ 0.5 km radius dari kawasan perumahan / perindustrian
  2. Mempunyai bekalan elektrik - bagi perusahaan secara komersil perlu untuk menjalankan mesin makanan, pam air, lampu dll.
  3. Terletak berhampiran dengan pasaran daging yang berpotensi
  4. Mempunyai kemudahan jalan keluar masuk untuk pengangkutan
  5. Berhampiran dengan kilang membuat makanan yang akan digunakan.
  6. Paksi memanjang timur barat
  7. Reka bentuk, ukuran menentukan kandang mempunyai pengudaraan yang baik
  8. Mempunyai kemudahan salirkan untuk mengalirkan najis dan basuhan kandan, tanpa mencemar air kegunaan orang ramai.
  9. Tempat menimbang,mempunyai tempat pemunggahan ternakan
  10. Mudah mendapat air bersih untuk minuman dan membasuh kandang.
  11. Elak kawasan rendah & mudah ditenggelami banjir

TERNAKAN
  1. Perolehan bekalan feeder bebas penyakit
  2. Timbang berat badan individu semasa tiba
  3. Tentukan feeder baru tiba tidak stress

INFRASTRUKTUR
1. Lokasi
2. Kandang
3. Pagar Perimeter & Pintu Utama
4. Kolam Takungan Najis
5. Tempat Pemungahan Ternakan
6. Stor Makanan, Peralatan,Ubatan & Bahan Kimia
7. Ruang Makan & Palung Air Minuman
8. Tempat Rawatan & Menimbang

KANDANG

  1. Ruang kandang yg mencukupi & selesa, sekurangnya 20 - 25 kaki persegi bagi seekor lembu 
  2. Gunakan lantai konkrit (ketebalan 10cm/4 inchi)- memudahkan pencucian kandang serta memberi keselesaan pada ternakan
  3. Kecuraman lantai - 1m bagi setiap 24 m panjang bagi mengelak air bertakung & memudahkan pembuangan najis ke longkang. Lantai tidak terlalu licin, elak daripada tergelincir
  4. Tinggi kandang ≥ 10 (3.0 m) dari lantai ke bumbung bagi menyediakan siatem pengudaraan yang baik
  5. Kandang separuh bumbung memadai untuk mengurangkan kos, mempercepatkan pengeringan lantai & memberi sinaran matahari terus pada lembu
  6. Pagar / dinding setinggi 1.2 - 1.5 m dengan jarak antara palang dinding 0.3 mKandang daripada bahan yang tahan lama, tidak berkarat serta mudah dicuci.

Keluasan Ruang Kandang Mengikut Bilangan Lembu:

BILANGAN LEMBU

KELUASAN RUANG KANDANG

10 ekor

20’ X 16’

30 ekor

60’ X 16’ / 30’ X 32’

50 ekor

100’ X 16’ /50’ X 32’

100 ekor

200’ X 16’ /100’ X 32’


PAGAR PERIMETER & PINTU UTAMA
  1. Ladang dilingkungi dengan pagar perimeter yang mempunyai hanya satu pintu masuk utama bagi tujuan biosekuriti
  2. Vehicle dip dibina dipintu masuk utama untuk tujuan disinfeksi kenderaan yang masuk keluar ladan

KOLAM TAKUNGAN NAJIS
  1. Takungan najis bagi menampung pepejal najis supaya hanya air jernih sahaja mengalir keluar dari kawasan kandang. Elak najis daripada mencemarkan sungai & persekitaran
  2. Ukuran takungan najis bergantung kepada bilangan ternakan. Bagi 50 ekor lembu dewasa kolam berukuran 2 m panjang, 2 m lebar & 1 meter dalam
  3. Keluarkan najis apabila kolam penuh, boleh diguna sebagai baja

TEMPAT PEMUNGAHAN TERNAKAN

  1. Diperlukan bagi menyenangkan kerja-kerja pemungahan ternakan & makanan
  2. Tanah dipotong / ditambak @ tangga dibina setinggi lantai lori
  3. Loading ram sentiasa berkeadaan baik & selamat digunakan

STOR MAKANAN, PERALATAN,UBATAN & BAHAN KIMIA
  1. Stor makanan, peralatan, ubatan veterianar, bahan kimia dibina @ bilik berasingan
  2. Berbumbung, berdinding, berlantai serta kalis api & serangga
  3. Dibina dengan sistem pengudaraan yang baik
  4. Ubatan veterinar disimpan dlm kabinet khas & terkawal dalam stor ubat
  5. Stor makanan -mempunyai kemudahan untuk memungggah guni-guni makanan
RUANG MAKAN & PALUNG AIR MINUMAN
  1. Ruang makan perlu disedia secukupnya supaya semua lembu boleh makan serentak. Anak lembu memerlukan ruang sepanjang 0.45 m seekor, dewasa 0.6 m.
  2. Kedudukan palung air minuman bergantung pada reka bentuk kandang. Bagi kandang yang mempunyai beberapa petak, palung air boleh ditempatkan di antara petak.
  3. Konkrit merupakan bahan sesuai, tong dram dan alternatif lain boleh diguna

TEMPAT RAWATAN & MENIMBANG
  1. Ladang mesti dilengkapi dengan travis untuk memudahkan kerja-kerja rawatan, pengasingan & menimbang ternakan
  2. Travis mestilah sentiasa berkeadaan baik & selamat digunakan

BEKALAN LEMBU FEEDER
  1. Diperolehi daripada pembekal (samada ladang atau gerompok ternakan ) yang telah diperakui bebas penyakit oleh JPH.
  2. Kempulan lembu feeder yang dibeli perlu mempunyai sijil kesihatan dan dokumen perjalanan yang lengkap

PENGURUSAN
Pengurusan cekap & sistematik untuk kesihatan, peningkatan berat harian yang maksimum, kos operasi yang minimum & keuntungan optimum

MELIBATKAN PENGURUSAN
  1. Personel
  2. Ternakan & kandang
  3. Makanan & kesihatan
  4. Rekod

PEGURUSAN PERSONEL
 Bil pekerja operasi fidlot secara komersil:
  1.  Operasi manual : 1 orang untuk 200 ekor
  2.  Operasi mekanikal : 1 orang untuk 400 ekor

Bagi Fidlot kecilan guna tenaga keluarga : 
  1. 1 orang untuk 50 ekor
Sediakan jadual bertugas, jadual kerja harian supaya penyelenggaraan operasi &
pengurusan lebih cekap

PENGURUSAN TERNAKAN BARU TIBA
  1. Periksa untuk kepastian bebas jangkitan penyakit, infestasi kutu , tidak cacat, tiada kecederaan serta mempunyai keseragaman badan .
  2. Timbang untuk rekod berat awal dan diasingkan mengikut kumpulan berat badan yang sama .
  3. Pastikan ternakan mendapat air minuman yang mencukupi dan telah dibancuh ubat `anti-stress` contoh stress pack untuk mengurangkan tekanan stress.

PENGURUSAN TERNAKAN SEMASA PEMELIHARAAN
  1. Beri makanan bermutu secukupnya ( 3 % berat kering daripada berat badan), 2 x sehari: 7-9 pagi & 6 jam kemudian (1 - 3 petang)
  2. Sekiranya ternakan belum biasa dengan PKC, perkenalkannya dengan mencampur rumput & molasses.
  3. PKC sentiasa ada dalam palung, tambah jika kurang dengan kadar berpatutan Makanan sisai hendaklah diasing untuk ditabur ke atas makanan yang baru ditambah. Buang jika kualiti tidak elok.

Air minuman
Air minum yang bersih sentiasa tersedia secukupnya di dalam palung

Mineral
Campur dengan kadar 1 kg setiap 100 kg PKC
Atau garam jilatan (blok mineral)

Menimbang
  • Timbang setiap bulan @ sekuranganya pada pertengahan & akhir tempoh pemeliharaan untuk rekod kenaikan berat badan
  • Perlu untuk menyelaras pertambahan makanan & singkiran yang terbantut, sakit untuk mengelak kerugian
Aktiviti lain
  1. Elok mandikan ternakan 1 x sehari
  2. Program kesihatan jika perlu
  3. Kerja-kerja pengrekodan

PENGURUSAN KANDANG
  1. Bersih kandang & kawasan sekeliling sekurangnya sekali sehari. Pastikan tidak membasahi palung makanan
  2. Cuci perlatan ladang selepas digunakan
  3. Bersih takung makanan setiap hari
  4. Bersih palung air setiap minggu
PENGURUSAN MAKANAN
  1. Bekalan makanan seperti PKC & hasil buangan pertanian : hampas soya, sagu, barli, nenas
  2. Periksa kualiti makanan yang diterima & pantau dari masa kesemasa
  3. Jika perlu, ambil contoh makanan secara rawak untuk ujian kualiti & aflatoksin
PENGURUSAN KESIHATAN
  1. Pastikan kandang yang telah digunakan didisenfek sekurangnya 2 minggu sebelum ternakan dibawa masuk
  2. Sediakan ubatan asas untuk rawatan luka, myiasis, diarea, sakit mata, kembung, rawatan sokongan (vitamin, tonik) & antibiotik berspektrum luas.
  3. Perhatikan kesihatan ternakan semasa memberi makan, mandi @ basuh kandang
  4. Laksanakan program kesihatan jika perlu seperti nyahkutu, nyahcacing terutama semasa menerima ternakan
  5. Asing & buat rawatan awal ternakan sakit sekiranya ekonomik dirawat & tidak berjangkit pada ternakan lain
  6. Penyakit lazim lembu fidlot ialah diarea, kembung,myiasis, pneumonia,asidosis, sakit mata kematian, pemsasaran/jualan, personel, kewangan
Makanan
  • Tempat simpanan makanan kalis haiwan liar, mempunyai pengudaraan yang baik
  • Jika tempat simpanan makanan berlantai simen atau tanah makanan di simpan dialas diatas lebih kurang 15 cm

Air minuman
  • sumber air bersih
  • ternakan diberi air minuman suhu sesuai 10-12°C
  • Pantau kualiti air pH 6.0-8.0

Kawalan Pencemaran

  • Tidak terus disalir ke dalam system peparitan luar
  • kolam effluent 3 peringkat pengolahan najis & air cucian kandang
  • BOD air kumbahan dr kolam effluent peringkat ketiga kurang 50 ppm

Sanitasi
Membiarkan kandang kering dan kosong sekurang2nya 1 minggu sebelum kumpulan feeder baru dibawa masuk


PENGURUSAN REKOD
  1. Penting untuk penilaian projek : prestasi ADG, & kos operasi berbanding pendapatan bagi mendapat pulangan maksimum
  2. Rekod yang perlu: pembelian feeder, pemberian makanan harian, ADG, kesihatan

PEMASARAN
Paling penting dikaji sebelum operasi fidlot dijalankan.
Timbangan hidup hendaklah diguna sebagai asas jualan
Kaedah pemasaran
Jualan lembu hidup pada peraih / butcher
Jualan hidup untuk aqiqah & kurban
Jualan runcit secara tunai (daging segar)

Contoh aliran tunai

Penternakan Fidlot adalah usaha bercorak komersial, Segala kos kecekapan pemeliharaan perlu diambil kira supaya mendapat keuntungan. Segala pembaziran input spt makanan air dan elitrik hendaklah dielakkan.

Bil lembu Fidlot : 18 ekor

Jangka masa pelihara : 106 hari

A) Hasil


Item

Unit

Harga/unit

Kuantiti

RM

RM/ seekor

Jualan

Lembu hidup

Kg

6.05

3219.5

19477.96

1082.11

Jumlah

Hasil

19477.96

B) Kos berubah 1

Item

Unit

Harga/unit

Kuantiti

RM

RM/ seekor

Anak lembu

Kg

4.00

1934.50

7738.00

429.90

PKV

Kg

0.31

7833.00

2428.23

134.90

Molasses

Kg

0.38

144

54.72

3.04

Garam biasa

Kg

1.00

22

22.00

1.20

Mineral Primix

Kg

1.00

25

25.00

1.39

Mineral block

Kg

2.10

40

84.00

4.67

Jumlah

Kos berubah 1

10351.95

575.11

C) Marjin kasar 1(A-B) 9126.03 507.00

D) Kos berubah 2

Item

Unit

Harga/unit

Kuantiti

RM

RM/ seekor

Ubat-ubatan

RM

454.50

25.25

Peralatan

RM

23.50

1.30

Upah pekerja (4 orang) 1 orang RM 127.50

RM

RM 5X 4 orang X 106 hari

2040.00

113.00

Kos lain-lain

RM

30.00

1.67

Jumlah

Kos berubah 2

RM

2518

139.89

E. Marjin kasar 2

( Marjin kasar 1 – Jumlah kos berubah 2) 6608.03 367.11

No comments:

Post a Comment