KRITERIA PISAU
1. Pisau mestilah dipastikan tajam sehingga
memudahkan untuk menyembelih tiga saluran yang harus terputus sebagai syarat
halalnya proses penyembelihan.
2. Ukuran pisau mestilah bersesuaian dengan kegunaan sebagai contoh pisau sembelih harus dapat menjangkau area pemotongan bahagian leher haiwan manakala pisau melapah dan memisah kulit juga harus bersesuaian dengan kerja-kerja yang dilakukan.
3.Bilah pisau diperbuat dari bahan high carbon steel dan anti karat (stainless
steel) supaya senang dibersihkan dan tidak melekat lemak dan kurang kontiminasi
bakteria. Juga mudah di asah ketajamannya.
4.Pemegang / ganggang diperbuat dari bahan
yang tidak licin ( Fibrox ) dan teksturnya selesa dan
kemas bila di genggam. Pemegang haruslah kesat supaya tidak terlepas gengaman dan tidak licin kalis minyak , lemak dan air.
JENIS DAN FUNGSI PISAU UNTUK MENYEMBELIH DAN MELAPAH
Setiap jenis pisau
daging memiliki kelebihannya tersendiri dan fungsi sendiri antaranya adalah.
1) Pisau Bullnose Knife
Pisau Bullnose Knife Pisau yang banyak kegunaan. Fungsi utama ialah untuk menyembelih, memotong daging dan melapah kulit
Berbentuk lurus, mata pisau yang lebih panjang dan bilah yang lebih lebar
sesuai untuk memotong sesuatu yang besar dan struktur yang dalam.
Pisau Bullnose Knife terdapat dalam 8, 10, 12 dan 14 inci saiz panjang iaitu
a) 6 atau 8 inci lebih sesuai untuk ayam
b) 8 inci mempunyai bilah yang pendek lebih sesuai untuk kambing/ biri-biri.
c) 12 inci mempunyai bilah keras lebih sesuai untuk lembu/ kerbau
2) Pisau Skinning
knife
Pisau Skinning Knife digunakan untuk melapah kulit. Hujung pisau melengkung memudahkan memisahkan daging dari kulitnya
Pisau Skinning
Knife terdapat dalam 2 saiz panjang iaitu
a) 6 inci
sesuai untuk kambing/ biri-biri.
b) 7 inci sesuai untuk lembu/ kerbau
Pisau Skinning
Knife ada dua jenis bentuk
1) Bilah
bentuk German type
2) Bilah bentuk American type
Namun tidak banyak beza dari segi fungsi, hanya sedikit perbezaan pada reka bentuk sahaja.
3) Pisau Boning Knife
Pisau Boning Knife digunakan untuk memotong ( memisahkan ) daging dari celahan sendi tulang, rawan dan rusuk.
Bentuk
hujungnya yang tirus memberi kelincahan untuk bergerak menyusup di celah-celah
daging dan tulang
Pisau Boning Knife terdapat
dalam 2 saiz panjang iaitu
a) 5 inci
sesuai untuk kambing/ biri-biri.
b) 6 inci lebih sesuai untuk lembu/ kerbau
Pisau Boning Knife ada dua jenis bentuk bergantung kepada jenis
kegunaan
1) Boning Knife jenis
melengkung (curved) dan keras (stiff) ini sesuai digunakan untuk tugasan serbaguna bagi pemotongan yang lebih sukar dan rumit.
2) Boning Knife jenis
lurus (straight) dan mudah lentur (flexible) digunakan untuk memotong daging dari celahan tulang dengan kawalan
pergerakan pisau yang lebih baik. Bilahnya yang
kecil membolehkannya membuat potongan di bahagian yang sempit dan berliku. Ia
juga boleh digunakan untuk memotong/menghiris daging bersaiz kecil.
4) Broadblade Knife / Sticking Knife
Broadblade gunanya multifungsi untuk memotong daging. Terdapat bilah bersaiz 6 -12 inci. Boleh juga digunakan untuk sembelihan bagi kambing/ bebiri
5) Bone Cleaver Knife
Bone Cleaver Knife digunakan untuk memotong daging, mencincang tulang.
Pisau Bone Cleaver Knife memiliki bentuk bilah yang lebar, tebal dan lebih berat dapat memotong tulang dan daging liat hingga putus.
Sharpening Stone
( Batu Asah)
Sharpening Stone (Batu Asah) digunakan untuk memperhalus mata pisau hingga cukup tajam. Namun perlu kita ambil perhatian dan perlu tahu standart grit batu asah dengan pisau yang digunakan kerana grit jepun tidak sama dengan grit batu asah buatan Amerika atau Eropah
Batu asah boleh dibahagikan kepada 3 jenis:
1)Kasar ( grit 200 hingga 800+/-) Untuk tumpul biasa (normal) dan membentuk mata pisau
sesuai digunakan bagi membuang kerosakan pada mata pisau, misalnya sumbing, atau untuk membentuk mata pisau baru. Biasanya batu asah pertama yang digunakan apabila mata pisau telah tumpul, tapi tidak rosak
2)Sederhana (grit 1000 hingga 1500), Mata pisau secara amnya masih tajam. Digunakan untuk mendapatkan balik ketajaman tanpa mengasah berlebihan. Grit lebih halus ini dapat membuang material yang cukup supaya
bilah kembali kepada sudut ketajaman asal.
3)Halus (mudahnya grit 3000 ke atas), digunakan
untuk " finishing /polish" mata pisau sehingga ia menjadi sangat tajam.
Cara Mengasah
Cara mengasah pisau ada berbagai cara, terpulang kepada citarasa
seseorang. Tiada cara yang spesifik atau khusus bagaimana cara yang betul untuk
mengasah mata pisau. Masing-masing dengan cara sendiri.
1) Biarkan batu asah
terendam selama min 45 minit sebelum menggunakannya untuk mengasah pisau
2) Letakkan batu asah
di atas kain basah supaya tetap dan tidak bergerak dari tempatnya ketika sedang
mengasah
Bagi mendapatkan kecondongan yang dikehendaki, kaedah melipat kertas A4 sepertimana tersebut
4) Gunakan satu tangan
untuk menetapkan pisau dengan membentuk sudut 10-11 darjah. Mata pisau harus
menghadap ke arah luar. Tempatkan ujung jari tangan yang lain di bagian pisau
yang datar di dekat mata pisau yang tajam
5) Secara perlahan gesekkan bilah pada batu dan sapukan secara melengkung saat menggerakkannya pada seluruh bahagian mata pisau pada batu asah mulai dari pangkal hingga ujung agar pengasahannya merata. Terus asah sisi pisau tersebut pada batu hingga tajam. Lakukan sebanyak 10 kali gesekan tersebut.
6) Balikkan pisau dan asah sisi bilah yang lain. Balikkan dan gerakkan pisau pada batu asah mulai dari
pangkal hingga ujung bilah sampai pisaunya terasa tajam ketika menyentuhnya
dengan jari.
7) Apabila
pisau sangat tumpul dan cuba mengasahnya menggunakan batu dengan grit yang kasar, kemudian harus mengasah mata
pisaunya dengan grit yang halus. Jalankan pisau pada batu asah grit halus mulai dari pangkal hingga ujung.
Balikkan pisau dan asah sisi pisau yang lain.
Lebihan / Sisa logam (Burr)
Pada Mata Pisau
Setelah kita mengasah mata pisau, kalau kita amati betul-betul,
terdapat lebihan/sisa besi yang terhasil daripada asahan kita. Lebihan besi ini
dipanggil 'BURR'. Selalunya Honing Rod digunakan untuk membuang 'burr' ini.
Honing Rod
Honing Rod juga boleh digunakan untuk membuang lemak pada mata pisau
Honing Rod ada yang dibuat dengan campuran bahan magnet supaya dapat membuang lebihan/ sisa besi (Burr ) selepas mengasah pisau
Tahap kehalusan
ditentukan oleh nombor lurah yang terdapat pada batang Honing Rod itu.
1)Jenis 'Fine -
butcher steel' mengandungi kurang lurah, lebih dalam lurah. Digunakan untuk membetulkan
mata pisau setelah digunakan pada satu jangka masa tertentu dan juga untuk
mendapatkan ketajaman nya semula.
2) Jenis 'ultra-fine
butcher steel' mengandungi banyak lurah dan lebih dekat lurah-lurah Selalunya
digunakan untuk membuang 'burr' pada mata pisau selepas asah
Cara Mengunakan Honing Rod
Honing Rod digunakan dengan 'menggesel' kan mata pisau kiri-kanan pisau, kebiasaaannya cukup untuk memdapatkan ketajaman pisau dengan beberapa kali 'gesel' (stroke). Tekanan 'geselan' bergantung kepada tahap kehausan mata pisau tersebut (wear). Proses 'geselan' ini hanya dilakukan beberapa 'stroke' sahaja hingga sampai mendapat balik ketajaman mata pisau tersebut.
Ada dua teknik menggunakan Honing Rod
•
Hulu
besi pengasah keluli perlu digenggam dengan kemas dan ibu jari perlu dilindungi
•
Pisau
digenggam dengan kemas dan kemudian besi pengasah keluli juga dikemaskan. Besi pengasah keluli perlu
dipegang dipertengahan badan dalam jarak
1 kaki dari badan pada paras siku.
•
Besi
pengasah keluli perlu dihalakan keluar dari badan pada kecondongan 450.
Kedudukan badan perlu disesuaikan supaya kemas dan selesa
•
Pangkal
mata pisau perlu diletakkan pada bahagian hujung besi pengasah keluli dengan kecondongan mata pisau 20-300.
1. Pegang
pengasah pisau di satu tangan dan pisau di tangan yang lain. Sisi mata pisau
yang harus menyentuh honing rod dengan sudut sekira 20 darjah. Tempatkan sisi mata
pisau yang (paling dekat dengan gagang pisau) di dekat bagian atas honing rod.
2.Gesekkan
pisau dari pangkal pisau sampai ujungnya menyentuh bagian bawah honing rod.
Pertahankan sudut 20 darjah sehingga sisi condong yang kecil honing rod dan
sisi mata pisau akan selaras dengan benar. Lakukan dengan hanya perlu
menggunakan tekanan ringan.
3. Ulangi
gerakan gesekan asahan dengan sisi berlawanan dari bilah pisau. Enam sampai
sepuluh gesekan di setiap sisi cukup untuk meluruskan mata pisau dan mengembalikan
ketajaman pisau yang diperlukan
TEKNIK MEMEGANG PISAU
Penjagaan pisau
Untuk mengelakkan
pisau yang jarang digunakan berkarat, pastikan mata pisau dicuci bersih dan
dikeringkan dengan sempurna selepas digunakan. Permukaan mata pisau harus
disaluti dengan satu lapisan minyak atau gris dan disimpan sebelum digunakan
semula.
No comments:
Post a Comment